Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kávéfajták és jellemzőik: Arabica és Robusta

Kávéfajták és jellemzőik: Arabica és Robusta

A kávé világában az arabica és a robusta fajták a legismertebbek, melyek ízükben, termesztési körülményeikben és karakterükben is jelentősen eltérnek egymástól.

 

Kávéfajták és jellemzőik: Arabica és Robusta

A kávé világában az arabica és a robusta fajták a legismertebbek, melyek ízükben, termesztési körülményeikben és karakterükben is jelentősen eltérnek egymástól.

Az arabica (Coffea arabica) a kávék csúcskategóriáját képviseli. A világ kávétermelésének mintegy 60-70%-át teszi ki. Ezt a fajtát magasabb tengerszint feletti magasságban, 600-2000 méter között termesztik, például Brazília, Etiópia és Kolumbia hegyeiben. Ízvilága kifinomult, gyakran gyümölcsös, virágos vagy csokoládés jegyekkel. Az arabica kávé kevesebb koffeint tartalmaz, és lágyabb, savasabb ízvilággal rendelkezik, ami az ínyencek kedvence.

A robusta (Coffea canephora) alacsonyabb területeken, 200-800 méteren terem, főként Vietnámban, Ugandában és Indonéziában. Ez a fajta erősebb és földesebb ízű, gyakran mogyorós vagy fás aromájú. Magasabb a koffeintartalma, ami karakteresebb, kesernyésebb ízt ad neki. A robusta növény ellenállóbb, ezért olcsóbb és gyakran használják eszpresszókeverékekben a crema fokozására.

Mindkét fajta különleges élményt nyújt, és a pörkölési stílusokkal tovább finomíthatók ezek a természetes jellemzők. A prémium minőségű kávé titka a gondosan válogatott termőterületek és a szenvedélyes pörkölés.